Stoeltje herstellen

Iedereen zal het wel al eens meegemaakt hebben, op een dag ga je karten en je achterwerk wordt warm omdat je stoeltje gescheurd is. Om je de dag zelf uit de nood te helpen kan je een stuk karton of plastic in je stoeltje leggen maar éénmaal thuis zal je toch iets moeten doen. In plaats van 100-150 euro uit te geven kan je het op de volgende manier herstellen. Dit stoeltje is nog niet al te erg beschadigd maar genoeg om op een circuit als bv. Francorchamps de onderkant te voelen glijden over het asfalt.

01

In een doe-het-zelf zaak koop je een polyesterkit. Deze die ik gekocht heb was 6,90 euro voor de hars, 1x1m matje, een potje, verharder en een borsteltje. Een stuk goedkoper in vergelijking met een nieuw stoeltje.

02

We beginnen met de binnenkant van de stoel goed af te plakken met tape zodat er straks geen hars naar binnen loopt. Ducktape is hiervoor ideaal. Nadien moet het kapotte stuk mooi opgeschuurd worden met schuurpapier. Nr. 60 tot 80 is goed. Het stuk waar straks polyester zal opkomen moet geschuurd worden tot het niet meer glad is zodat alles goed hecht. Zorg dat je altijd 2-3cm extra rond het geschuurde stuk opschuurt zodat het stevig wordt.

03

Neem je polyester matje en snij met een schaar 2 stukken uit die de schade bedekken en ook wat overlappen.

05

Vervolgens neem je een klein, proper bakje waarin je wat hars doet. Liever wat te weinig dan teveel want dit wordt zeer snel hard en dan kan je er niets meer mee doen. Bij die hars voeg je 2-3% verharder toe (kleine tubetje) en je mengt alles goed met een borstel. Hoe meer verharder je bij doet hoe sneller alles zal drogen maar je zal dan ook sneller moeten werken. Het omgekeerde bekom je als je weinig hars bij doet, dan zal alles zeer lang moeten drogen. Smeer nu met een borstel de hars uit op de beschadigde plek en ook wat errond.

06

Duw een stukje matje op de hars (draag handschoenen!) en smeer nog wat hars op het matje met je borstel. Alles goed aandrukken zodat je geen blazen krijgt. Breng dan nog een extra matje aan en wat extra hars erover. Het is altijd beter om 2 lagen te leggen zodat alles mooi stevig wordt. Nu moet je alles mooi laten drogen. Dit kan lang duren als de ruimte koel is dus heb geduld. Indien nodig kan je dit proces herhalen aan de binnenkant wanneer alles mooi droog is. Dit maakt het geheel veel sterker.

07

Share